مجلات الکترونیکی چیست و چه فایده دارد؟
یک مجله الکترونیکی نشریهای است که ویژگیهای مجلات چاپی را حفظ نموده، با عنوانی مشخص در شمارههای پیاپی و منظم از نویسندگان گوناگون به صورت الکترونیکی تولید و توزیع میشود و دارای قابلیتهای مختلف جستجو ، ذخیره ، چاپ و بازیابی اطلاعات بوده و همواره روزآمد باشد. نوع اینترنتی این مجلات را مجلات اینترنتی میگویند.مجله الکترونیکی مانا خوب است. انواع مختلفی از این مجلات به صورت لوح های فشرده (CD)، سایتهای اینترنتی، پایگاههای اطلاعاتی و .... وجود دارد که همراه با نسخه چاپی منتشر میشود. لازم به ذکر است گاهی از روی اشتباه عبارت مجلات الکترونیکی به منظور تعریف مجلاتی که به طور محض دیجیتالی هستند و فقط به صورت پیوسته وجود دارند و نسخه چاپی از آنها منتشر نمیشود نیز اطلاق میگردد.
تقسیمبندی مجلات الکترونیکی
بطور کلی مجلات الکترونیکی بر اساس روش تهیه و سفارش، نوع اطلاعات و قالب ارائه آنها به دستههای زیر تقسیم میشود:
- • بر حسب روش تهیه و سفارش :
- o اشتراک کامل مجله
- o دریافت مقالات مورد درخواست به جای مجلات
- o انعقاد قرارداد با مدت معین (کمتر از مدت اشتراک کامل)
- o رایگان
- • بر حسب نوع اطلاعات :
- o حاوی متن کامل (full text) مقالات مجلات
- o حاوی اطلاعات کتابشناختی (bibliographic) و یا چکیده مقالات
- • بر حسب قالب (format) اطلاعات :
- o با استفاده از شبکه گسترده جهانی (Internet) به صورت (online)
- o لوح فشرده (CD) بصورت(off line)
- o نصب قفل سخت افزاری و استفاده از شبکه محلی
مجلات الکترونیک چیست مجلات از مهمترین منابع اطلاعاتی مورد نیاز محققان و مراجعان کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی هستند که برای انتخاب تهیه، آماده سازی و ارائه خدمات مناسب به استفاده کنندگان تلاز زیادی می نمایند.
پژوهشگران عصر اطلاعات بیش از هر زمان دیگری نیازمند دستیابی به آخرین یافته های علمی و جدید ترین مقالات منتشره می باشند؛ اما پیچیده بودن فرایند تولید و توزیع نشریات چاپی، افزایش روزافزون حجم انتشارات و یافته های علمی در دنیا، وجود محدودیت های فیزیکی کتابخانه ها برای نگهداری و بایگانی منابع چاپی، افزایش روزافزون بهای خرید و آماده سازی نشریات کاغذی، مشکلاتی مانند: تیتراژ محدود، مفقود شدن، مدت زمان معطلی برای انچجام مراحل ثبت آماده سازی در کتابخانه ها، طولانی بودن زمان انتظار مقالات پذیرفته شده برای چاپ و … موجبات عدم دسترسی یا تاخیر در دریافت این مجلات را فراهم آورده و ارائه اطلاعات روزآمد به کاربران را با مشکل مواجه ساخته است.
مجلات الکترونیکی امکانات بیشتری برای اشاعه و استفاده از اطلاعات علمی در اختیار ناشران، نویسندگان و خوانندگان قرار می دهند. (احمدیف کمالی نهاد، ۱۳۹۰)
تعریف:
به طور کلی می توان مجله ی الکترونیکی را نشریه ای خواند که اغلب ویگی مجلات را حفظ نموده و با عنوانی مشخص و در شماره هایی پیاپی و منظم به صورت الکترونیکی تولید و توضیع می شودو علاوه بر آن، دارای قابلیت های جست و جو، بازیابی، چاپ و ذخیره سازی اطلاعات توسط کاربران معتدد بوده و همواره روزآمد است.
مزایای مجلات الکترونیکی:
۱- داوری و فرآیند مجلات با سرعت بیشتری انجام می پذیرد.
۲- هزینه ارسال مجلات برای مشترکین و افراد علاقه مند بسیار کمتر است.
۳- فرآیند تولید مجله هزینه کمتری دارد.
۴- توزیع مجلات و مکاتبه با مشترکین بدون محدودیت زمانی و مکانی صورت می پذیرد.
۵- دسترسی فوری به شماره های مجلات.
۶- هزینه ی ذخیره ی الکترونیکی منابع بسیار ارزانتر از نگهداری در قفسه هاست.
۷- مجلات را می توان مستقیم وارد یک پایگاه الکترونیکی نمود.
۸- بالا بودن کیفیت و سرعت نشر و پایین بودن هزینه های تولید و توزیع مجلات الکترونیکی.
۹- امکان استفاده از قابلیت های جست و جو و بازیابی در آرشیو کامل و گذشته نگر مجلات برحسب سال های تحت پوشش.
۱۰- جست و جو در نسخه الکترونیکی چند مجله به طور همزمان.
تعریف مجله الکترونیکی مانا
مجله الکترونیکی یا خبرنامه الکترونیکی، سند مکتوب الکترونیکی است که در سازمانهای دولتی یا غیردولتی در زمینههای اخبار سازمان، مسایل آموزشی، فنی و تخصصی، فرهنگی و تبلیغاتی و نظایر آن (مرتبط با سیاستها و وظایف قانونی و در محدوده فعالیتهای سازمان) منتشر و به منظور اطلاعرسانی، ایجاد ارتباط و همگرایی فکری و عملی بین مسئولان سازمان و کارکنان و جلب نظر و همکاری بین مشتریان بالقوه و بالفعل سازمان و حتی اعضای آن توزیع میشود.
هدف مجلات الکترونیکی
روشن کردن افکار عمومی نسبت به سازمان و آخرین فعالیت های آن با هدف آگاهی دادن به مشتریان بالقوه و بالفعل در خصوص اتفاقات و اخباری که در فاصله زمانی معینی روی میدهد و سهیم کردن آنان در سرنوشت خودشان از طریق تبادل افکار و آراء در شکل یک سند مکتوب میتواند هدف و کارکرد اصلی «مجلات الکترونیکی» باشد.همچنین بالا بردن سطح علمی و اطلاعاتی کاربران محصولات سازمان به منظور به روز نگه داشتن ایشان در برابر تحولات و پدیده های نوین علمی و افزایش میزان اطمینان آنها نسبت به سازمان می تواند از جمله دیگذ اهداف راه اندازی یک مجله الکترونیکی به شمار آید.در یک وضعیت مطلوب و به شرطی که کارکردهای اصلی و رسالت واقعی این گونه نشریات به درستی شناخته و به کار گرفته شوند، فرصت مناسبی برای بیان اهداف یک سازمان و همگرایی فکری، ذهنی و علمی مدیریت و دیگر بخشهای آن سازمان با بیرون سازمان خواهد بود.